En savoir plus

A propos des cookies

Qu’est-ce qu’un « cookie » ?

Un "cookie" est une suite d'informations, généralement de petite taille et identifié par un nom, qui peut être transmis à votre navigateur par un site web sur lequel vous vous connectez. Votre navigateur web le conservera pendant une certaine durée, et le renverra au serveur web chaque fois que vous vous y re-connecterez.

Différents types de cookies sont déposés sur les sites :

  • Cookies strictement nécessaires au bon fonctionnement du site
  • Cookies déposés par des sites tiers pour améliorer l’interactivité du site, pour collecter des statistiques

> En savoir plus sur les cookies et leur fonctionnement

Les différents types de cookies déposés sur ce site

Cookies strictement nécessaires au site pour fonctionner

Ces cookies permettent aux services principaux du site de fonctionner de manière optimale. Vous pouvez techniquement les bloquer en utilisant les paramètres de votre navigateur mais votre expérience sur le site risque d’être dégradée.

Par ailleurs, vous avez la possibilité de vous opposer à l’utilisation des traceurs de mesure d’audience strictement nécessaires au fonctionnement et aux opérations d’administration courante du site web dans la fenêtre de gestion des cookies accessible via le lien situé dans le pied de page du site.

Cookies techniques

Nom du cookie

Finalité

Durée de conservation

Cookies de sessions CAS et PHP

Identifiants de connexion, sécurisation de session

Session

Tarteaucitron

Sauvegarde vos choix en matière de consentement des cookies

12 mois

Cookies de mesure d’audience (AT Internet)

Nom du cookie

Finalité

Durée de conservation

atid

Tracer le parcours du visiteur afin d’établir les statistiques de visites.

13 mois

atuserid

Stocker l'ID anonyme du visiteur qui se lance dès la première visite du site

13 mois

atidvisitor

Recenser les numsites (identifiants unique d'un site) vus par le visiteur et stockage des identifiants du visiteur.

13 mois

À propos de l’outil de mesure d’audience AT Internet :

L’outil de mesure d’audience Analytics d’AT Internet est déployé sur ce site afin d’obtenir des informations sur la navigation des visiteurs et d’en améliorer l’usage.

L‘autorité française de protection des données (CNIL) a accordé une exemption au cookie Web Analytics d’AT Internet. Cet outil est ainsi dispensé du recueil du consentement de l’internaute en ce qui concerne le dépôt des cookies analytics. Cependant vous pouvez refuser le dépôt de ces cookies via le panneau de gestion des cookies.

À savoir :

  • Les données collectées ne sont pas recoupées avec d’autres traitements
  • Le cookie déposé sert uniquement à la production de statistiques anonymes
  • Le cookie ne permet pas de suivre la navigation de l’internaute sur d’autres sites.

Cookies tiers destinés à améliorer l’interactivité du site

Ce site s’appuie sur certains services fournis par des tiers qui permettent :

  • de proposer des contenus interactifs ;
  • d’améliorer la convivialité et de faciliter le partage de contenu sur les réseaux sociaux ;
  • de visionner directement sur notre site des vidéos et présentations animées ;
  • de protéger les entrées des formulaires contre les robots ;
  • de surveiller les performances du site.

Ces tiers collecteront et utiliseront vos données de navigation pour des finalités qui leur sont propres.

Accepter ou refuser les cookies : comment faire ?

Lorsque vous débutez votre navigation sur un site eZpublish, l’apparition du bandeau « cookies » vous permet d’accepter ou de refuser tous les cookies que nous utilisons. Ce bandeau s’affichera tant que vous n’aurez pas effectué de choix même si vous naviguez sur une autre page du site.

Vous pouvez modifier vos choix à tout moment en cliquant sur le lien « Gestion des cookies ».

Vous pouvez gérer ces cookies au niveau de votre navigateur. Voici les procédures à suivre :

Firefox ; Chrome ; Explorer ; Safari ; Opera

Pour obtenir plus d’informations concernant les cookies que nous utilisons, vous pouvez vous adresser au Déléguée Informatique et Libertés de INRAE par email à cil-dpo@inrae.fr ou par courrier à :

INRAE
24, chemin de Borde Rouge –Auzeville – CS52627
31326 Castanet Tolosan cedex - France

Dernière mise à jour : Mai 2021

Menu Logo Principal Logo AgroParisTech_Université Paris Saclay

Economie Publique

UMR Paris-Saclay Applied Economics

Articles de revues académiques

Articles scientifiques publiés dans des revues à comité de lecture, classés pas année.

2023

Martin, C.; Harel-Oger, M.; Garric, G.; Le Loir, Y.; Soler, L.-G.; Marette
Acceptability of a sustainable technological innovation applied to traditional soft cheese: Information concerning the benefits for health and the environment can compensate for a lower hedonic appreciation
Acceptabilité d'une innovation technologique durable appliquée à un fromage à pâte molle traditionnel : l'information concernant les avantages pour la santé et l'environnement peut compenser une moindre appréciation hédonique
in : Food Quality and Preference, (2023), vol. 104, art. 104753. 12 p.
Plus d'informations...

 

2022

Aboulkacem, E.-M.; Nedoncelle, C.
Wage variations and commuting distance
in : Journal of Economic Geography, (2022) vol. 22, n° 5. pp. 1097-1123.
Plus d'informations...

Aghabeygi, M.; Louhichi, K.; Gomez, S.
Impacts of fertilizer subsidy reform options in Iran: an assessment using a Regional Crop Programming model
in : Bio-based and Applied Economics, (2022), vol. 11, n° 1. pp. 55-73.
Plus d'informations...

Bareille, F.; Zavalloni, M.; Viaggi, D.
Agglomeration bonus and endogenous group formation
A paraître in : American Journal of Agricultural Economics, (2022), 23 p.
Plus d'informations...

Batista Soares, D.; Borocco, E.
Rational destabilization in commodity markets
in : Journal of Commodity Markets, (2022), vol. 25. 34 p.
Plus d'informations...

Beaudet, C.; Tardieu, L.; David, M.
Are citizens willing to accept changes in public lighting for biodiversity conservation?
A paraître dans: Ecological Economics, (2022).

Bjørnåvold, A.; David, M.; Bohan, D.A.; Gibert, C.; Rousselle, J.M.; Van Passel, S.
Why does France not meet its pesticide reduction targets? Farmers' socio-economic trade-offs when adopting agroecological practices
in : Ecological Economics, (2022), vol. 198. art 107440. 28 p.
Plus d'informations...

Bougherara, D.; Courtois, P.; David, M.; Weill, J.
Spatial preferences for invasion management: a choice experiment on controlling Ludwigia grandiflora in a French regional park
in : Biological Invasions, (2022), 21 p.
Plus d'informations...

Chakir, R.;Thomas, A.
Unintended Consequences of Environmental Policies: the Case of Set-aside and Agricultural Intensification
A paraître in : Environmental Modeling and Assessment, (2022). 22 p.
Plus d'informations...

Chambolle, C.; Molina, H.
A Buyer Power Theory of Exclusive Dealing and Exclusionary Bundling
A paraître in : American Economic Journal: Microeconomics, (2022).
Plus d'informations...

Cortesi, A.; Pénicaud, C.; Saint-Eve, A.; Soler, L.-G.; Souchon, I.
Life cycle inventory and assessment data for quantifying the environmental impacts of a wide range of food products belonging to the same food category: A case study of 80 pizzas representatives of the French retail market
in : Data in Brief, (2022), vol. 41.
Plus d'informations...

Cortesi, A.; Pénicaud, C.; Saint-Eve, A.; Soler, L.-G.; Souchon, I.
Does environmental impact vary widely within the same food category? A case study on industrial pizzas from the French retail market
in : Journal of Cleaner Production, (2022), vol. 336. 12 p.
Plus d'informations...

Dupoux, M.; Martinet, V.
Could the environment be a normal good for you and an inferior good for me? A theory of context-dependent substitutability and needs
in : Resource and Energy Economics, (2022), vol. 69. 20 p.
Plus d'informations...

Gisch, U.; Robert, M.; Berlin, N.; Nebout, A. ;Etilé, F.; Teyssier, S.; Andreeva, V.; Hercberg, S.; Touvier, M.; Péneau, S.
Mastery Is Associated With Weight Status, Food Intake, Snacking, and Eating Disorder Symptoms in the NutriNet-Santé Cohort Study
in : Frontiers in nutrition, (2022), vol. 9.
Plus d'informations...

Hélias, A.; van Der Werf, H.M.G.; Soler, L.-G.; Aggeri, F.; Dourmad, J.-Y.; Julia, C.; Nabec, L.; Pellerin, S.; Ruffieux, B.; Trystram, G.
Implementing environmental labelling of food products in France
in : International Journal of Life Cycle Assessment, (2022), vol. 27. pp. 926–931.
Plus d'informations...

Kesse-Guyot, E.;Lairon, D.; Allès, B.; Seconda, L.; Rebouillat, P.; Brunin, J.; Vidal, R.; Taupier-Letage, B.; Galan, P.; Amiot, M.-J.; Péneau, S.; Touvier, M.; Boizot-Szantai, C.; Ducros, V.; Soler, L.-G.; Cravedi, J.-P.; Debrauwer, L.; Hercberg, S.; Langevin, B.; Pointereau, P.; Baudry, J.
Key findings of the French BioNutriNet project on organic food-based diets: description, determinants, and relationships to health and the environment
in : Advances in Nutrition, (2022), vol. 13, n° 1. pp. 208-224.
Plus d'informations...

Le Bodo, Y.; Etilé, F.; Julia, C.; Friant-Perrot, M.; Breton, E.; Lecocq, S.; Boizot-Szantai, C.; Bergeran, C.; Jabot, F.
Public health lessons from the French 2012 soda tax and insights on the modifications enacted in 2018
in : Health Policy, (2022), vol. 126, n° 7. pp. 585-591.
Plus d'informations...

Lemarié, S.; Marette, S.
The socio-economic factors affecting the emergence and impacts of new genomic techniques in agriculture: A scoping review
in : Trends in Food Science & Technology, (2022), vol. 129. pp. 38-48.
Plus d'informations...

Louhichi, K.; Ricome, A.; Gomez y Paloma, S.
Impacts of agricultural taxation in Sub-Saharan Africa: Insights from agricultural produce cess in Tanzania
in : Agricultural Economics, (2022), vol. 53, n° 5. pp. 671-686.
Plus d'informations...

Marette, S.
Ecological and/or Nutritional Scores for Food Traffic-Lights: Results of an Online Survey Conducted on Pizza in France
in : Sustainability, (2022), vol. 14, n° 1. 23 p.
Plus d'informations...

Marette, S.
Open questions about local food
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2022), vol. 103, n° 1. pp. 91-96.
Plus d'informations...

Marette, S.; Disdier, A.-C.; Bodnar, A.; Beghin, J.
New plant engineering techniques, R&D investment and international trade
A paraître in : Journal of Agricultural Economics, (2022). 20 p.
Plus d'informations...

Marette, S.; Roosen, J.
Just a little bit more legumes! Results of an online survey in Europe
in : International Food and Agribusiness Management Review, (2022), vol. 25, n° 2. pp. 329-345.
Plus d'informations...

Martinet, V.; Del Campo, S.; Cairns, R.D.
Intragenerational inequality aversion and intergenerational equity
in : European Economic Review, (2022), vol. 144. 20 p.
Plus d'informations...

Maurice, B.; Saint-Eve, A.; Pernin, A.; Leroy, P.; Souchon, I.
How Different Are Industrial, Artisanal and Homemade Soft Breads?
in : Foods, (2022), vol. 11, n° 10. 21 p.
Plus d'informations...

Minviel, J.J.; Fares, M.; Blazy, J.-M.; Thomas, A.
Technical Efficiency and Complementarity of Agroecological Innovations in French West Indies Banana Production
in : Applied Economics Letters, (2022).
Plus d'informations...

Morgan, S.; Pfaff, A.; Wolfersberger, J.
Environmental Policies Benefit Economic Development: Implications of Economic Geography
in : Annual Review of Resource Economics, (2022), vol. 14, pp. 427-446.
Plus d'informations...

Neumann-Noel, L.; Bayramoglu, B.
Where do donor countries stand in climate aid allocation and reporting ? An overview of bilateral climate aid
Où en sont les pays donateurs en matière d'allocation et de notification de l'aide climatique ? Un aperçu de l'aide climatique bilatérale
in : Revue Française d'Economie, (2022), vol. 37. pp. 79-119.
Plus d'informations...

Zelingher, R.; Makowski, D.
Forecasting Global Maize Prices From Regional Productions
in : Frontiers in Sustainable Food Systems, (2022), vol. 6. 10 p.
Plus d'informations...

 

2021

Bamière, L.; Jayet, P.A.; Kahindo, S.; Martin, E.
Carbon sequestration in French agricultural soils: A spatial economic evaluation
in : Agricultural Economics, (2021) vol.52, n° 2. pp. 301-316.
Plus d'informations...

Barberis, D.; Chiadmi, I.; Humblot, P.; Jayet, P.A.; Lungarska, A.; Ollier, M.
Climate Change and Irrigation Water: Should the North/South Hierarchy of Impacts on Agricultural Systems Be Reconsidered?
in : Environmental Modeling & Assessment, (2021), vol. 26. pp. 13-36.
Plus d'informations...

Bareille, F.; Zavalloni, M.; Raggi, M.; Viaggi, D.
Cooperative Management of Ecosystem Services: Coalition Formation, Landscape Structure and Policies
in : Environmental and Resource Economics, (2021), 34 p.
Plus d'informations...

Bayramoglu, B.; Jacques, J.F.
Is Clean Development Always Possible? The Role of Environmental Policy in Developing Countries in the Presence of Aggregate Demand Spillovers
A paraître in : Environmental Modeling & Assessment, (2021). 15 p.
Plus d'informations...

Cairns, R.D.; Martinet, V.
Growth and long-run sustainability
in : Environment and Development Economics, (2021), vol. 26, n° 4. pp. 381-402.
Plus d'informations...

Dakpo, K. Hervé ;Latruffe, Laure;Desjeux, Yann;Jeanneaux, Philippe
Latent Class Modelling for a Robust Assessment of Productivity: Application to French Grazing Livestock Farms
in : Journal of Agricultural Economics, (2021), 22 p.
Plus d'informations...

Delacote, P.; Lobianco, A.; Caurla, S.; Bontemps, J.D.; Lungarska, A.; Mérian, P.; Rivière, M.; Barkaoui, A.
The Loop Effect: How Climate Change Impacts the Mitigation Potential of the French Forest Sector
in : Journal of Forest Economics, (2021), vol. 36, n° 3. pp. 201-264.
Plus d'informations...

Delame, N.
Revenus agricoles et non agricoles des agriculteurs de 2003 à 2016
Farm income and non-farm income of farmers from 2003 to 2016
in : Economie rurale, (2021), n° 378. pp. 77-95
Plus d'informations...

Desbois, D.
Applying interval PCA and clustering to quantile estimates: empirical distributions of fertilizer cost estimates for yearly crops in European Countries
in : Communications in Statistics: Case Studies, Data Analysis and Applications, (2021), 22p.
Plus d'informations...

Dorinet, E.; Jouvet, P.A.; Wolfesberger, J.
Is the agricultural sector cursed too? Evidence from Sub-Saharan Africa
A paraître in : World Development, (2021). art. 105250. 16 p.
Plus d'informations...

Gouel, Christophe; Laborde, David
The crucial role of domestic and international market-mediated adaptation to climate change
in :  Journal of Environmental Economics and Management, (2021), vol. 106, art. 102408. 26 p.
Plus d'informations...

Guenet, B.; Gabrielle, B.; Chenu, C.; Arrouays, D.; Balesdent, J.; Bernoux, M.; Bruni, E.; Caliman, J.P.; Cardinael, R.; Chen, S.; Ciais, P.; Desbois D.; Fouché, J.; Frank, S.; Henault, C.; Lugato; E.; Naipal, V.; Nesme, T.; Obersteiner, M.; Pellerin, S.; Powlson, D.; Rasse, D.; Rees, F.; Soussana, J.F.; Su, Y.; Tian, H.; Valin, H.; Zhou, F.
Can N2O emissions offset the benefits from soil organic carbon storage?
in :  Global Change Biology, (2021), vol.27, n° 2. pp. 237-256.
Plus d'informations...

Isbasoiu, A.; Jayet, P.A.; De Cara, S.
Increasing food production and mitigating agricultural greenhouse gas emissions in the European Union: impacts of carbon pricing and calorie production targeting
in : Environmental Economics and Policy Studies, (2021), vol. 23. pp. 409-440.
Plus d'informations...

Lambotte, Mathieu; De Cara, Stephane; Brocas, Catherine; Bellassen, Valentin
Carbon footprint and economic performance of dairy farms: the case of protected designation of origin dairy farms in France
in : Agricultural Systems, (2021), vol. 186. 12 p.
Plus d'informations...

Levrel, H.; Martinet, V.
Ecological Economists: The Good, The Bad, And The Ugly?
in : Ecological Economics, (2021), vol. 179. 4 p.
Plus d'information...

Marette, S.
Sustainability and Consumer Willingness to Pay for Legumes: A Laboratory Study with Lentils
in : Sustainability, (2021), vol. 13, n° 6, art. 3048. 16 p.
Plus d'informations...

Marette, S.; Disdier, A.C.; Beghin, J.C.
A Comparison of EU and US consumers’ willingness to pay for gene-edited food: Evidence from apples
in : Appetite (2021), vol. 159, n° 1. art. 105064. 11 p.
Plus d'informations...

Marette, S.; Beghin, J.; Disdier, A.C.; Mojduszka, E.
Can foods produced with new plant engineering techniques succeed in the marketplace? A case study of apples
A paraître in : Applied Economic Perspectives and Policy, (2021)
Plus d'informations...

Marette, S.; Guéraud, F.; Pierre, F.
Regulation and Consumer Interest in an Antioxidant-Enriched Ham Associated with Reduced Colorectal Cancer Risks
Réglementation et intérêt des consommateurs pour un jambon enrichi en antioxydants associé à la réduction des risques de cancer colorectal
in : Nutrients, (2021), vol. 13, n° 5. art. 1542. 22 p.
Plus d'informations...

Martin, C.; Lange, C.; Marette, S.
Importance of additional information, as a complement to information coming from packaging, to promote meat substitutes: A case study on a sausage based on vegetable proteins
in : Food Quality and Preference, (2021), vol. 87, art 104058. 9 p.
Plus d'informations...

Piet, L.; Chatellier, V.; Delame, N.; Jeanneaux, P.; Laroche-Dupraz, C.; Ridier, A.; Veysset, P.
Mesurer le revenu des exploitations agricoles françaises : analyse comparée sur 15 ans d’indicateurs issus du Rica et de la MSA
Measuring the income of French farms: A 15-year comparative analysis of indicators from Rica and MSA
in : Economie rurale, (2021), n° 378. pp. 37-56.
Plus d'informations...

Saint-Eve A.; Irlinger, F.; Pénicaud, C.; Souchon,I.; Marette, S.
Consumer preferences for new fermented food products that mix animal and plant protein sources
in : Food Quality and Preference, (2021), art 104117, 13 p.
Plus d'informations...

Batista Soares, D.; Borocco, E.
Rational destabilization in commodity markets
A paraître in : Journal of Commodity Markets, (2021). 34 p. Art. 100190
Plus d'informations...

Zelingher, R.; Makowski, D.; Brunelle, T.
Assessing the Sensitivity of Global Maize Price to Regional Productions Using Statistical and Machine Learning Methods
in : Frontiers in Sustainable Food Systems, (2021), vol. 5. 11 p.
Plus d'informations...

 

2020

Arribas, I.; Louhichi, K.; Perni, A.; Vila, J.; Gomez y Paloma, S.
Modelling agricultural risk in a large scale positive mathematical programming model
Modélisation du risque agricole dans un modèle de programmation mathématique positive à grande échelle
in : International Journal of Computational Economics and Econometrics, (2020), vol. 10, n° 1. pp. 2-32.
Plus d'informations...

Ay, J.S.;Gozlan, E.
Disease dispersion as a spatial interaction: The case of Flavescence Dorée
in : Natural Resource Modeling, (2020), vol. 33, n° 3, art. e12265. 29 p.
Plus d'informations...

Bareille, F.; Dupraz, P.
Productive Capacity of Biodiversity: Crop Diversity and Permanent Grasslands in Northwestern France
in : Environmental and Resource Economics, (2020), vol. 77. pp. 365-399.
Plus d'informations...

Bareille, F.; Gohin, A.
Simulating the Market and Environmental Impacts of French Pesticide Policies: A Macroeconomic Assessment
in : Annals of Economics and Statistics, (2020), n° 139. pp. 1-28.
Plus d'informations...

Bareille, F.; Zavalloni, M.
Decentralisation of agri-environmental policy design
Décentralisation de la conception des politiques agro-environnementales
in : European Review of Agricultural Economics, (2020), vol. 47, n° 4. pp.1502-1530.
Plus d'informations...

Bayramoglu, B.; Chakir, R.; Lungarska, A.
Impacts of Land Use and Climate Change on Freshwater Ecosystems in France
in : Environmental Modeling & Assessment,(2020), vol. 25, n° 2. pp. 147-172.
Plus d'informations...

Ben Fradj, N; Jayet, P.A.; Rozakis, S.; Georganta, E.; Jedrejek, A.
Contribution of agricultural systems to the bioeconomy in Poland: Integration of willow in the context of a stylised CAP diversification
in : Land Use Policy, (2020), vol. 99. 24 p.
Plus d'informations...

Bourgeon, J.M.; Picard, P.
Insurance law and incomplete contracts
in : Rand Journal of Economics, (2020), vol. 51, n° 4. pp. 1253-1286.
Plus d'informations...

Chèze, B.; Chevallier, J.; Berghmans, N.; Alberola, E.
On the CO2 emissions determinants during the EU ETS Phases I and II: a plant–level analysis merging the EUTL and Platts power data
in : Energy Journal, (2020), vol. 41, n° 4. pp.153–184
Plus d'informations...

Chèze, B.;David, M.;Martinet, V.
Understanding farmers' reluctance to reduce pesticide use: A choice experiment
in : Ecological Economics, (2020), vol. 167. 14 p.
Plus d'informations...

Ciaian, P.; Espinosa, M.; Louhichi, K.; Perni, A.
Farm Level Impacts of Trade Liberalisation and CAP Removal Across EU: An Assessment using the IFM-CAP Model
Impacts au niveau de l'exploitation agricole de la libéralisation du commerce et de l'élimination de la PAC à travers l'UE: une évaluation utilisant le modèle IFM-CAP
in : The German Journal of Agricultural Economics, (2020), vol. 69, n° 2. pp. 108-126.

de Gavelle, E.; Leroy, P.; Perrimon, M.; Huneau, J.F.; Sirot, V.; Orset, C.; Fouillet, H.; Soler, L.G.; Mariotti, F.
Modeled gradual changes in protein intake to increase nutrient adequacy lead to greater sustainability when systematically targeting an increase in the share of plant protein
in : Climatic Change, (2020), vol. 161. pp. 129-149.
Plus d'informations...

De Sousa, J. C.; Disdier, A.-C.; Gaigné, C.
Export decision under risk
Décision d’exportation en environnement risqué
in : European Economic Review, (2020), vol. 121. 23 p. art. 103342
Plus d'informations...

El Akkari, M.; Ferchaud, F.; Strullu, L.; Shield, I.; Perrin, A.; Drouet, J.L.; Jayet, P.A.; Gabrielle, B.
Using a Crop Model to Benchmark Miscanthus and Switchgrass
in : Energies, (2020), vol. 13, n°15, art. 3942. 22 p.
Plus d'informations...

Espinosa, M.; Louhichi, K.; Perni, A.; Ciaian, P.
EU-Wide Impacts of the 2013 CAP Direct Payments Reform: A Farm-Level Analysis
in : Applied Economic Perspectives and Policy, (2020), 42, n° 4. pp. 695-715.
Plus d'informations...

Gésan-Guiziou, G.; Alaphilippe, A.; Aubin, J.; Bockstaller, C.; Boutrou, R.; Buche, P.; Collet, C.; Girard, A.; Martinet, V.; Membré, J.M.; Sabbadin, R.; Thiollet-Scholtus, M.; van der Werf, H.M.G.
Diversity and potentiality of multi-criteria decision analysis methods for agri-food research
in : Agronomy for Sustainable Development, (2020), vol. 40, n° 6. 11 p.
Plus d'information...

Gouel, C.
The Value of Public Information in Storable Commodity Markets: Application to the Soybean Market
La valeur de l'information publique dans les marchés de matières premières stockables: Application au marché du soja
in : American Journal of Agricultural Economics, (2020), vol. 102, n° 3. pp. 846-865.
Plus d'informations...

Hardy, P.Y.; Dray, A.; Cornioley, T.; David, M.; Sabatier, R.; Kernes, E.; Souchere, V.
Public policy design: Assessing the potential of new collective Agri-Environmental Schemes in the Marais Poitevin wetland region using a participatory approach
in : Land Use Policy, vol. 97. art. 104724. 12 p.
Plus d'informations...

Jayet, P.A.; Isbasoiu, A.; De Cara, S.
Slaughter cattle to secure food calories and reduce agricultural greenhouse gas emissions? Some prospective estimates for France
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020). 24 p.
Plus d'informations...

Lambotte, M.; De Cara, S.; Bellassen, V.
Once a quality-food consumer, always a quality-food consumer? Consumption patterns of organic, label rouge, and geographical indications in French scanner data
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020), vol. 101, n° 1. pp. 147-172.
Plus d'informations...

Lemarié, S.; Orozco, V.; Butault, J.P.; Musolesi, A.; Simioni, M.; Schmitt, B.
Assessing the long-term impact of agricultural research on productivity: Evidence from France
in : European Review of Agricultural Economics, (2020), vol. 47, n° 4. pp. 1559-1586.
Plus d'informations...

Marette, S.
Editorial for the special issue on “the economics and sociology of the food-health-environment Nexus”
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020). 4 p.
Plus d'informations...

Marette, S.
News and views on meat: a brief introduction
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020), vol. 101. 2 p.
Plus d'informations...

Marette, S., Le Velly, R.
Editorial: news and views from the RAFE
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020), vol. 101. 2 p.
Plus d'informations...

Marette, S.; Requillart, V.
Dietary Models and Challenges for Economics
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020), vol. 101. pp. 5-22
Plus d'informations...

Orset, C.; Monnier, M.
How do lobbies and NGOs try to influence dietary behaviour?
in : Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, (2020), vol. 101. pp. 47-66.
Plus d'informations...

Patouillard, L.; Lorne, D.; Collet, P.; Bulle, C.; Margni , M.
Prioritizing regionalization to enhance interpretation in consequential life cycle assessment: Application to alternative transportation scenarios using partial equilibrium economic modeling
Priorité à la régionalisation pour améliorer l'interprétation dans l'analyse du cycle de vie conséquentielle : Application à des scénarios de transport alternatifs à l'aide d'un modèle économique d'équilibre partie
in : International Journal of Life Cycle Assessment, (2020), vol. 25, n° 12. pp. 2325-2341.
Plus d'informations...

Poquet, D.; Ginon, E. ; Sénécal, C.; Chabanet, C. ; Marette, S.; Issanchou, S. ; Monnery-Patris, S.
Effect of a pleasure-oriented intervention on the nutritional quality of midafternoon snacks and on the relationship between food liking and perceived healthiness within mother-child dyads
in : Food Quality and Preference, (2020), vol. 84. art.103947.
Plus d'informations...

Saidi M.; Ay J.S.; Marette S; Martin C.
Willingness-To-Pay for Reshuffling Geographical Indications
in : Journal of Wine Economics, (2020), vol. 15, n° 1. pp. 95-111.
Plus d'information...

Tola Losa, E.; Arjomandi, A.; Dakpo, K.H.; Bloomfield, J.
Efficiency comparison of airline groups in Annex 1 and non-Annex 1 countries: A dynamic network DEA approach
in : Transport Policy, (2020), vol. 99. pp. 163-174.
Plus d'informations...

Wu, H.; Marette, S.
Local and Global Welfare When Regulating Organic Products: Should Local Regulation Target Production or Consumption?
in : Sustainability, (2020),vol. 12, n° 14. Art. 5492. 19 p.
Plus d'informations...

 

2019

Aubert, D.; Chiroleu-Assouline, M.
Environmental tax reform and income distribution with imperfect heterogeneous labour markets
in : European Economic Review, (2019), vol. 116. pp. 60-82.
Plus d'informations...

Bayramoglu, B.
Price interactions between wild and farmed products: Turkish sea bass and sea bream markets
Interactions de prix entre les produits sauvage et cultivé : Les marchés de bar et de dorade en Turquie
in : Aquaculture Economics and Management, (2019), vol. 23, n° 1. pp. 111-132.
Plus d'informations...

Bayramoglu, B., Chakir, R., Lungarska, A.
Impacts of Land Use and Climate Change on Freshwater Ecosystems in France
in : Environmental Modeling and Assessment, (2019), vol. 25, n° 2. pp. 147-172.
Plus d'informations...

Bellora, C.; Bourgeon, J. M.
Food trade and biodiversity effects
in : International Economic Review, (2019), vol. 60, n° 4. pp. 1957-1999.
Plus d'informations...

Bureau, J.-C.; Guimbard, H.; Jean, S.
Agricultural Trade Liberalisation in the 21st Century: Has It Done the Business?
in : Journal of Agricultural Economics, (2019), vol. 70, n° 1. pp. 3-25
Plus d'informations...

Bureau, J.C.; Guimbard, H.; Jean, S.
Competing liberalizations: tariffs and trade in the twenty-first century
in : Review of World Economics, (2019), vol. 70, n° 1. pp. 3-25.
Plus d'informations...

Cairns, R. D. ; Del Campo, S. ; Martinet, V.
Sustainability of an economy relying on two reproducible assets
Soutenabilité d’une économie reposant sur deux actifs renouvelables
in : Journal of Economic Dynamics and Control, (2019), vol. 101. pp. 145-160.
Plus d'informations...

Castellari, E. ; Marette, S. ; Moro, D. ; Sckokai, P.
Can menu labeling affect away-from-home-dietary choices?
Un label affiché sur les menus peut il modifier les choix alimentaires et la nutrition
in : Bio-based and Applied Economics, (2019), vol. 7, n° 3. pp. 249-243.
Plus d'informations...

Castellari, E. ; Marette, S. ; Moro, D. ; Sckokai, P.
The Impact of Information on Willingness to Pay and Quantity Choices for Meat and Meat Substitute
in : Journal of Agricultural & Food Industrial Organization, (2019), vol. 17, n° 1.
Plus d'informations...

Castellari, E.; Ricci, E. C.; Stranieri, S.; Marette, S.; Sarnataro, M.; Soregaroli, C.
Relationships Between Health and Environmental Information on the Willingness to Pay for Functional Foods: The Case of a New Aloe Vera Based Product
Impact de l’information sur la santé et l'environnement sur la volonté de payer pour les aliments fonctionnels : le cas d'un nouveau produit avec de l’Aloe Vera
in : Nutrients, (2019), vol. 11, n° 11. 2781. 16 p.
Plus d'informations...

Dakpo, K. H.; Desjeux, Y.; Jeanneaux, P.; Latruffe, L.
Productivity, technical efficiency and technological change in French agriculture during 2002-2015: a Färe-Primont index decomposition using group frontiers and meta-frontier
in : Applied Economics, (2019), vol. 51, n° 11. pp. 1166-1182.
Plus d'informations...

Dakpo, H.K.; Jeanneaux, P.; Latruffe, L.
Pollution-adjusted productivity changes: extending the färe–primont index with an illustration with french suckler Cow farms
in : Environmental Modeling & Assessment, vol. 24, n° 6. pp. 625-639.
Plus d'informations...

Dakpo, H.K.; Oude Lansink, A.
Dynamic pollution-adjusted inefficiency under the by-production of bad outputs
in : European Journal of Operational Research, (2019), vol. 276, n° 1. pp. 202-211.
Plus d'informations...

Dupoux, M.
The land use change time-accounting failure
in : Ecological Economics, (2019), vol. 164. pp. 1-15.
Plus d'informations...

Elegbede, C. F.; Papadopoulos, A.; Just, J.; Moneret-Vautrin, D. A.; Deschildre, A.; Crepet, A.
Gender, prick test size and rAra h 2 sIgE level may predict the eliciting dose in patients with peanut allergy: Evidence from the Mirabel survey
in : Clinical and Experimental Allergy, (2019), vol. 49, n° 5. pp. 677-689.
Plus d'informations...

Espinosa, M.; Louhichi, K.; Perni, A.; Ciaian, P.
EU‐Wide Impacts of the 2013 CAP Direct Payments Reform: A Farm‐Level Analysis
Impacts à l'échelle de l'UE des paiements directs de la réforme de la PAC de 2013: une analyse au niveau de la ferme
in : Applied Economic Perspectives and Policy,(2019), First online. pp. 1-21.
Plus d'informations...

de Gavelle, E.; Leroy, P.; Perrimon, M.; Huneau, J.-F.; Sirot, V.; Orset, C.; Fouillet, H.; Soler, L. G.; Mariotti, F.
Modelled gradual changes in protein intake to increase nutrient adequacy lead to greater sustainability when systematically targeting an increase in the share of plant protein
in : Climatic Change, (2019), 21 p. Online article.
Plus d'informations...

Gésan-Guiziou, G.; Alaphilippe, A.; Andro, M.; Aubin, J.; Bockstaller, C.; Botreau, R.; Buche, P.; Collet, C.; Darmon, N.; Delabuis, M.; Girard, A.; Grateau, R.; Kansou, K.; Martinet, V.; Membre, J. M.; Sabbadin, R.; Soler, L. G.; Thiollet-Scholtus, M.; Tonda, A.; Van-Der-Werf, H.
Annotation data about multi criteria assessment methods used in the agri-food research: The french national institute for agricultural research (INRA) experience
in : Data in Brief, (2019), vol. 25. Art. 104204
Plus d'informations...

Gouel, C.; Guimbard, H.
Nutrition Transition and the Structure of Global Food Demand
in : American Journal of Agricultural Economics, (2019), vol. 101, n° 2. pp. 383-403.
Plus d'informations...

Marchal, L.; Nedoncelle, C.
Immigrants, occupations and firm export performance
Immigrés, ccupations et performance à l’exportation des entreprises
in : Review of International Economics, (2019), vol. 27, n° 5. pp. 1480-1509.
Plus d'informations...

Marette, S.
Les effets du Nutri-Score en France sur le consentement-à-payer des consommateurs à faible revenu
The impact of traffic lights on willingness-to-pay for consumers with low income
in : Décisions Marketing , (2019), n° 96 (Octobre-Décembre). pp. 69-88.

Marette, S.
The Ambiguous Impact of Information Related to Fish Sustainability
A paraître in : Journal of Agricultural and Food Industrial Organization, (2019)
Plus d'informations...

Marette, S. ; Nabec, L. ; Durieux, F.
Improving Nutritional Quality of Consumers’ Food Purchases With Traffic-Lights Labels: An Experimental Analysis
Améliorer la qualité nutritionnelle des achats alimentaires des consommateurs avec des feux de signalisation : une analyse expérimentale
in : Journal of Consumer Policy, (2019). pp. 1-19
Plus d'informations...

Mosnier, C.; Britz, W.; Julliere, T.; De Cara, S.; Jayet, P.-A.; Havlík, P.; Frank, S.; Mosnier, A.
Greenhouse gas abatement strategies and costs in French dairy production
in : Journal of Cleaner Production, (2019), vol. 236, art. UNSP 117589.
Plus d'informations...

Mouysset, L. ; Rais Assa, C. ; Ay, J.-S. ; Jiguet, F. ; Lorrilière, R. ; Doyen, L.
Bioeconomic impacts of agroforestry policies in France
in : Land Use Policy, (2019), vol. 85. pp. 239-248
Plus d'informations...

Mutel, C.; Liao, X.; Patouillard, L.; Bare, J.; Fantke, P.; Frischknecht, R.; Hauschild, M.; Jolliet, O.; de Souza, D. M.; Laurent, A.; Pfister, S.; Verones, F.
Overview and recommendations for regionalized life cycle impact assessment
in : International Journal of Life Cycle Assessment, (2019), vol. 24, n° 5. pp. 856-865.
Plus d'informations...

Orset, C.
How travellers are responding to environmental policies for reducing air pollution?
Quels sont les impacts des politiques de santé et environnementales pour réduire la pollution de l'air sur les comportements des voyageurs ?
in : Ecological Economics, (2019), vol. 156. pp. 68-82
Plus d'informations...

Poquet, D. ; Ginon, E. ; Goubel, B. ; Chabanet, C. ; Marette, S. ; Issanchou, S. ; Monnery Patris, S.
Impact of a front-of-pack nutritional traffic-light label on the nutritional quality and the hedonic value of mid-afternoon snacks chosen by mother-child dyads
in : Appetite, (2019), vol. 143. 10p.
Plus d'informations...

Thompson, W. ; Dewbre, J. ; Pieralli, S. ; Schroeder, K. ; Pérez Domínguez, I. ; Westhoff, P.
Long-term crop productivity response and its interaction with cereal markets and energy prices
La réponse à long terme de la productivité des cultures et son interaction avec les marchés des céréales et les prix de l'énergie
in : Food Policy, (2019), vol. 84. pp. 1-9.
Plus d'informations...

Vaitkeviciute, J. ; Chakir, R. ; Van Passel, S.    
Climate Variable Choice in Ricardian Studies of European Agriculture
Choix de variables climatiques dans les études ricardiennes sur l’agriculture européenne
in : Revue économique, (2019), vol. 70, n° 3. pp.375-401.
Plus d'informations...

Yokessa, M. ; Marette, S.
A Review of Eco-labels and their Economic Impact
Une revue sur les écolabels et leur impact économique
in : International Review of Environmental and Resource Economics, (2019), vol. 13, n° 1-2. pp. 119-163.
Plus d'informations...

Yokessa, M.; Marette, S.
A Tax Coming from the IPCC Carbon Prices Cannot Change Consumption: Evidence from an Experiment
in : Sustainability, (2019), vol. 11, n° 18. 20 p.
Plus d'informations...

Zelingher, R.; Ghermandi, A.; De Cian, E.; Mistry, M.; Kan, I.
Economic Impacts of Climate Change on Vegetative Agriculture Markets in Israel
A paraître in : Environmental and Resource Economics, (2019). 18 p.
Plus d'informations...