Know more

Our use of cookies

Cookies are a set of data stored on a user’s device when the user browses a web site. The data is in a file containing an ID number, the name of the server which deposited it and, in some cases, an expiry date. We use cookies to record information about your visit, language of preference, and other parameters on the site in order to optimise your next visit and make the site even more useful to you.

To improve your experience, we use cookies to store certain browsing information and provide secure navigation, and to collect statistics with a view to improve the site’s features. For a complete list of the cookies we use, download “Ghostery”, a free plug-in for browsers which can detect, and, in some cases, block cookies.

Ghostery is available here for free: https://www.ghostery.com/fr/products/

You can also visit the CNIL web site for instructions on how to configure your browser to manage cookie storage on your device.

In the case of third-party advertising cookies, you can also visit the following site: http://www.youronlinechoices.com/fr/controler-ses-cookies/, offered by digital advertising professionals within the European Digital Advertising Alliance (EDAA). From the site, you can deny or accept the cookies used by advertising professionals who are members.

It is also possible to block certain third-party cookies directly via publishers:

Cookie type

Means of blocking

Analytical and performance cookies

Realytics
Google Analytics
Spoteffects
Optimizely

Targeted advertising cookies

DoubleClick
Mediarithmics

The following types of cookies may be used on our websites:

Mandatory cookies

Functional cookies

Social media and advertising cookies

These cookies are needed to ensure the proper functioning of the site and cannot be disabled. They help ensure a secure connection and the basic availability of our website.

These cookies allow us to analyse site use in order to measure and optimise performance. They allow us to store your sign-in information and display the different components of our website in a more coherent way.

These cookies are used by advertising agencies such as Google and by social media sites such as LinkedIn and Facebook. Among other things, they allow pages to be shared on social media, the posting of comments, and the publication (on our site or elsewhere) of ads that reflect your centres of interest.

Our EZPublish content management system (CMS) uses CAS and PHP session cookies and the New Relic cookie for monitoring purposes (IP, response times).

These cookies are deleted at the end of the browsing session (when you log off or close your browser window)

Our EZPublish content management system (CMS) uses the XiTi cookie to measure traffic. Our service provider is AT Internet. This company stores data (IPs, date and time of access, length of the visit and pages viewed) for six months.

Our EZPublish content management system (CMS) does not use this type of cookie.

For more information about the cookies we use, contact INRA’s Data Protection Officer by email at cil-dpo@inra.fr or by post at:

INRA
24, chemin de Borde Rouge –Auzeville – CS52627
31326 Castanet Tolosan CEDEX - France

Dernière mise à jour : Mai 2018

Menu Logo Principal AgroParisTech université Paris-Saclay

Welcome to ECOSYS

UMR ECOSYS - Ecologie fonctionnelle et écotoxicologie des agroécosystèmes

Analyse et modélisation de l'impact de l'ozone sur les grandes cultures : quel risque à court et moyen terme (2008-2020) ?

J.F Castell, O. Bethenod, S. Lebard (doctorante 2001-2005)

Collaborations

EGC Bio-Atm (projet BioPollatm, P. Cellier) ; France : Nancy EEF (P. Dizengremel, D. Le Thiec), UP 12 Créteil (D. Laffray, A. Repellin), Université de Pau (J.P . Biolley) UP 11 Orsay (IBP, G. Noctor), ADEME, AFNOR... Europe  : Participation au workshop préliminaire à la création d'un consortium européen de laboratoires concernés par les impacts de l'ozone sur les cultures (Capri, mai 2006). 

Les concentrations moyennes d'ozone dans la troposphère ont plus que doublé au cours du siècle dernier, et dépassent maintenant les seuils de tolérance internationalement acceptés. Dans les zones périurbaines, les concentrations « de fond » ont augmenté au cours des 15 dernières années, particulièrement au printemps, alors que les maximums atteints par les pics de fortes concentrations lors des épisodes de pollution ont diminué. La prévision des impacts de l'ozone sur la production agricole en zone périurbaine à court ou moyen terme est donc un enjeu important pour les prochaines années. Ces impacts ne peuvent pas être modélisés par des relations dose-réponse simples, car ils dépendent de processus cumulatifs complexes et mettent en jeu des seuils de réponse variables. Un des verrous actuels de l'estimation de la vulnérabilité des plantes à l'ozone est la caractérisation de leur capacité de détoxication, et plus particulièrement de connaître leur capacité à se détoxiquer entre les épisodes de pollution.

Nos objectifs

Evaluer la vulnérabilité des grandes cultures aux concentrations en ozone actuelles et à leur évolution attendue dans les prochaines décennies. Pour cela nous nous attachons d'une part à caractériser l'exposition des plantes à l' ozone en séparant le dépôt à l'échelle du couvert, du flux d'ozone pénétrant réellement dans la plante par les stomates, et d'autre part à étudier la réponse de la plante à cette contrainte à différentes échelles et selon différentes approches (génétique, biochimique, agronomique) (Fig. 36). En particulier les capacités de détoxication des plantes à l'ozone sont encore mal connues après une exposition de type pic d'ozone ou exposition prolongée. Cette capacité de détoxication est l'un des points clés pour conduire une analyse de risque sur les plantes modèles (blé, maïs).

Principaux résultats et perspectives a court terme

•  Paramétrage du flux d'ozone pénétrant dans la feuille en fonction du microclimat foliaire
•  Impact de l'ozone sur les carboxylations (PEPcase, Rubisco) et sur les pigments.
•  Paramétrage des modèles de photosynthèse foliaire type Farquhar pour le blé et von Caemmerer pour le maïs
•  en cours  : paramétrage de l'impact du flux d'ozone pénétrant dans la feuille sur les paramètres du modèle de photosynthèse, Jmax, Vcmax, Vtpu, Vpmax

Projets

IFLOZ (2007-09) : financement par l'INSU (CNRS)

ANR VMCS Vulnoz (2009-2012)

See also

Publications

Bethenod O., Le Corré M., Huber L. , Sache I. - 2005 - Modelling the impact of brown rust on wheat crop photosynthesis after flowering. Agricultural and Forest Meteorology, 131, 41-53.
Leitao L., Bethenod O., Biolley J.P. - 2007 - The impact of ozone on juvenile maize ( Zea mays L.) plant photosynthesis: Effects on vegetative biomass, pigmentation, and carboxylases (PEPc and Rubisco).  Plant Biology, 9, 478-488.
Massad R.S., Tuzet A., Bethenod O. - 2007 - The effect of temperature on C-4-type leaf photosynthesis parameters. Plant, Cell and Environment, 30, 9, 1191-1204.