En savoir plus

A propos des cookies

Qu’est-ce qu’un « cookie » ?

Un "cookie" est une suite d'informations, généralement de petite taille et identifié par un nom, qui peut être transmis à votre navigateur par un site web sur lequel vous vous connectez. Votre navigateur web le conservera pendant une certaine durée, et le renverra au serveur web chaque fois que vous vous y re-connecterez.

Différents types de cookies sont déposés sur les sites :

  • Cookies strictement nécessaires au bon fonctionnement du site
  • Cookies déposés par des sites tiers pour améliorer l’interactivité du site, pour collecter des statistiques

> En savoir plus sur les cookies et leur fonctionnement

Les différents types de cookies déposés sur ce site

Cookies strictement nécessaires au site pour fonctionner

Ces cookies permettent aux services principaux du site de fonctionner de manière optimale. Vous pouvez techniquement les bloquer en utilisant les paramètres de votre navigateur mais votre expérience sur le site risque d’être dégradée.

Par ailleurs, vous avez la possibilité de vous opposer à l’utilisation des traceurs de mesure d’audience strictement nécessaires au fonctionnement et aux opérations d’administration courante du site web dans la fenêtre de gestion des cookies accessible via le lien situé dans le pied de page du site.

Cookies techniques

Nom du cookie

Finalité

Durée de conservation

Cookies de sessions CAS et PHP

Identifiants de connexion, sécurisation de session

Session

Tarteaucitron

Sauvegarde vos choix en matière de consentement des cookies

12 mois

Cookies de mesure d’audience (AT Internet)

Nom du cookie

Finalité

Durée de conservation

atid

Tracer le parcours du visiteur afin d’établir les statistiques de visites.

13 mois

atuserid

Stocker l'ID anonyme du visiteur qui se lance dès la première visite du site

13 mois

atidvisitor

Recenser les numsites (identifiants unique d'un site) vus par le visiteur et stockage des identifiants du visiteur.

13 mois

À propos de l’outil de mesure d’audience AT Internet :

L’outil de mesure d’audience Analytics d’AT Internet est déployé sur ce site afin d’obtenir des informations sur la navigation des visiteurs et d’en améliorer l’usage.

L‘autorité française de protection des données (CNIL) a accordé une exemption au cookie Web Analytics d’AT Internet. Cet outil est ainsi dispensé du recueil du consentement de l’internaute en ce qui concerne le dépôt des cookies analytics. Cependant vous pouvez refuser le dépôt de ces cookies via le panneau de gestion des cookies.

À savoir :

  • Les données collectées ne sont pas recoupées avec d’autres traitements
  • Le cookie déposé sert uniquement à la production de statistiques anonymes
  • Le cookie ne permet pas de suivre la navigation de l’internaute sur d’autres sites.

Cookies tiers destinés à améliorer l’interactivité du site

Ce site s’appuie sur certains services fournis par des tiers qui permettent :

  • de proposer des contenus interactifs ;
  • d’améliorer la convivialité et de faciliter le partage de contenu sur les réseaux sociaux ;
  • de visionner directement sur notre site des vidéos et présentations animées ;
  • de protéger les entrées des formulaires contre les robots ;
  • de surveiller les performances du site.

Ces tiers collecteront et utiliseront vos données de navigation pour des finalités qui leur sont propres.

Accepter ou refuser les cookies : comment faire ?

Lorsque vous débutez votre navigation sur un site eZpublish, l’apparition du bandeau « cookies » vous permet d’accepter ou de refuser tous les cookies que nous utilisons. Ce bandeau s’affichera tant que vous n’aurez pas effectué de choix même si vous naviguez sur une autre page du site.

Vous pouvez modifier vos choix à tout moment en cliquant sur le lien « Gestion des cookies ».

Vous pouvez gérer ces cookies au niveau de votre navigateur. Voici les procédures à suivre :

Firefox ; Chrome ; Explorer ; Safari ; Opera

Pour obtenir plus d’informations concernant les cookies que nous utilisons, vous pouvez vous adresser au Déléguée Informatique et Libertés de INRAE par email à cil-dpo@inrae.fr ou par courrier à :

INRAE
24, chemin de Borde Rouge –Auzeville – CS52627
31326 Castanet Tolosan cedex - France

Dernière mise à jour : Mai 2021

Menu Logo Principal AgroParisTech université Paris-Saclay 3BCAR

ECOSYS Bienvenue

UMR ECOSYS - Ecologie fonctionnelle et écotoxicologie des agroécosystèmes

Meet the programme's professors

The CLUES programme is coordinated by 3 professors from the Agriculture, Forestry, Water and Environmental Sciences and Engineering Department of AgroParisTech, and affiliated with the EcoSys joint research Unit with the French National Institute of Agricultural Research (INRA):

Erwan PERSONNE

erwan.personne@agroparistech.fr ; Phone: +33 1 30 81 55 70

Erwan Personne is teacher and searcher since 1998 in environmental sciences wiTraining: PhD in Environmental Sciences, MSc in Bioclimatology and Physical Chemistry.

th the Agricultural University (AgroParisTech). He has published on the soil-water-atmosphere continuum and on the exchange processes between the agro-ecosystem and the atmosphere concerning ammonia and ozone. He’s one of the developper of the « ROSAA » device (experimental device for the ammonia flux measurements with high level of detection). He’s the developer of the « SurfAtm » model, which is based on a resistive scheme, for the mass, pollutant and energy transfer between soil, plant and atmosphere. He coordinates the upcoming Master's theme area on “Agriculture, Environment, Forestry, and Landscapes” at AgroParisTech/Paris-Saclay University, which CLUES is part of.

His research foci are the integration of the exchange processes for the gaseous compounds (ammonia, ozone, pesticide) with the exchange models in the soil-plant-atmosphere continuum.

Sébastien SAINT-JEAN

sebastien.saint-jean@agroparistech.fr ; Phone: +33 1 30 81 55 54

Training: PhD in Environmental Sciences, MSc in Fundamental Physics and Liquid state Physics. 

Sébastien Saint-Jean is teacher and researcher since 2007 with AgroParisTech. His research focis include:

  • Water-leaves tnteractions (leaf wetting, splashing)
  • Atmospheric Dispersion of particles (spores, pesticides)
  • Airborne Fungal diseases

Benoît GABRIELLE

Benoit.Gabrielle@agroparistech.fr ; Phone: +33 130 815 551

Training: PhD in Bioclimatology, MSc in Fluid Mechanics, MEng in Energetics.

Benoît GABRIELLE is currently full professor in environmental biophysics with AgroParisTech, and leader of a research group on biosphere-atmosphere exchanges in the EcoSys research unit affiliated with INRA and AgroParisTech. He first joined INRA after a Ph.D. on the environmental balance of oilseed rape crops in the context of biodiesel production. His research foci include biophysical modelling of agro-ecosystems to predict emissions of contaminants to the atmospheric, water, and soil compartments, adaptation of the life-cycle assessment methodology to agricultural chains, bioenergy chains, waste recycling and pesticide use in agriculture. He was lead-author on the recently released special report on renewable energy of the Intergovernmental Panel on Climate Change.

Course coordinators, lecturers and instructors include:

Nathalie de Noblet

Nathalie.de-Noblet@lsce.ipsl.fr ; Phone: (+33) 1.69.08.77.26

Nathalie de Noblet is a research scientist at the Laboratory of Climate and Environmental Sciences (LSCE), and her research foci include:

  • Biosphere / Atmosphere Interactions
  • Role of Land Dynamics in the climate system (managed ecosystems and natural dynamical behavior; wetlands)
  • Modelling terrestrial ecosystems
  • Interactions between climate, managed ecosystems, and socio-ecological systems

Alain VIDAL

Alain Vidal is an expert in water conservation in agriculture and has been interested in global water, food and poverty crises all his life. In 2004, he joined the management team of the CGIAR Challenge Program on Water and Food part time, and was appointed Director in May 2009.

Alain began his professional career in Morocco, in 1986, where he worked for 10 years at the French Environmental Research Institute, Cemagref. Following that, he worked with the Food and Agriculture Organization on innovations in the uptake of scientific research and exchange of technology, before returning to Cemagref between 2003 and 2009 as director of European and international affairs. He has authored or co-authored more than 40 refereed papers, and edited five books. Alain received his PhD in water science from the University of Montpellier in 1989.

Alain is in charge of the course on Food Security and Poverty Alleviation of the CLUES programme.

Claire CHENU 

Claire Chenu is a Soil Science professor with AgroParisTech. Her research interests include interactions between soil organic matter, microorganisms and soil mineral matrix. Understanding these interactions is crucial for managing soil structure and enhancing carbon sequestration in soil using appropriate cropping systems.

Xavier RAYNAUD

Xavier Raynaud is an assistant professor in ecology and environmental sciences at Université Pierre et Marie Curie. His research foci include soil ecology, microbial ecology and plant ecology. He coordinates the course on Ecosystem responses to global changes in the CLUES programme.

Thierry BRUNELLE

Thierry Brunelle is a researcher with the International Research Center for Environment and Development (CIRED). His research focuses on the modelling of land use change, and the following topics:
 food security / diet change
 climate change
 bioenergy
 development 

He will be teaching on the various approaches to quantify and the land-use changes, integrated assessment models and technico-economic scenarios.