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Dernière mise à jour : Mai 2021

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ALISS - Alimentation et Sciences Sociales

Alimentation et Sciences Sociales

ALISS Working Papers

Documents de travail de l'unité ALISS disponibles en ligne à partir de l'année 2008.

2018

2018-05Caillavet F., Fadhuile A., Nichèle V., Assessing the distributional effects of carbon taxes on food: inequalities and nutritional insightsAliss Working Paper, 2018-05, novembre 2018, 26p.

2018-04 Lhuissier A., Caillavet F., Cheng S.Y., La pause méridienne des actifs: modes et lieux de restauration en temps contraint, Aliss Working Paper, 2018-04, octobre 2018, 19p.

2018-03 Étilé F., Lecocq S., Boizot-Szantaï C., The Incidence of Soft-Drink Taxes on Consumer Prices and Welfare: Evidence from the French Soda TaxAliss Working Paper, 2018-03, juin 2018, 48p.

2018-02 Ferrant C.,Philippe Cardon P., Chauvin P., Individual and Contextual Factors on Meal Patterns among Older Adults in Paris and the Inner Suburbs, Aliss Working Paper, 2018-02, mars 2018, 18p.

2018-01 Irz X., Dejgård Jensen J., Leroy P., Réquillart V., Soler L-G., A Cross-Country Comparison of the Sustainability Effects of Dietary Recommendations, Aliss Working Paper, 2018-01, février 2018, 13p.

2017

2017-01 Meunier G., Schumacher I., The importance of considering optimal government policy when social norms matter for the private provision of public goods, Aliss Working Paper, 2017-01, novembre 2017, 34p.

2016

2016-01 Porret S., Label Battles: Competition among NGOs as Standard, Aliss Working Paper, 2016-01, février 2016, 30p.

2015

2015-02 Ferrant C., Plessz M., Structure des budgets alimentaires dans l’enquête Budget de famille 2011, Aliss Working Paper, 2015-02, décembre 2015, 15p.

2015-01 Meunier G., Ponssard J.-P., Ruiz-Aliseda F. Antitrust versus industrial policies, entry and welfare, Aliss Working Paper, 2015-01, mars 2015, 23p.

2014

2014-05 Meunier, G. Land-sparing vs Land-sharing with incomplete policies, Aliss Working Paper, 2014-05, octobre 2014, 24p.

2014-04 Poret, S. Corporate-NGO partnerships in CSR activities: why and how?, Aliss Working Paper, 2014-04, septembre 2014, 30 p.

2014-03 Aleksanyan, L. La situation économique et financière des entreprises agroalimentaires françaises, Aliss Working Paper, 2014-03, juillet 2014, 19 p.

2014-02 Chambolle, C. ; Christin, C. ; Meunier, G. Optimal production channel for private labels: Too much
or too little innovation?, Aliss Working Paper, 2014-02, juillet 2014, 40 p.

2014-01 Depecker, T. ; Lhuissier, A. Enquêtes nutritionnelles et reconfiguration des normes alimentaires en France au cours de la seconde guerre mondiale, Aliss Working Paper, 2014-01, mars 2014, 43 p.

2013

2013-03 Sebillotte, C. Efficiency of Public-Private Co-regulation in the Food Sector: the French Voluntary Agreements for Nutritional Improvements, Aliss Working Paper, 2013-03, décembre 2013, 30 p.

2013-02Plessz, M. ; Le Pape, M.C. Le rythme alimentaire : inculcation d’une technique du corps dans les couches supérieures des classes populaires, Aliss Working Paper, 2013-02, novembre 2013, 37 p.

2013-01Allain, M.L. ; Chambolle, C. ; Turolla, S. ; Villas-Boas, S.B. The impact of retail mergers on food prices: evidence from France, Aliss Working Paper, 2013-01, février 2013, 45 p.

2012

2012-09 Plessz, M., Gojard, S. Fresh is best? Social position, time and the consumption of fresh vs. processed vegetables in France, Aliss Working Paper, 2012-09, octobre 2012, 28 p.

2012-08 Huiban, J.P. ,Musolesi, A. Augmenting the production function with knowledge capital to test the Porter hypothesis: the case of French food industries, Aliss Working Paper, 2012-08, septembre 2012, 30 p.

2012-07 Farges, G. Convergence on sustainable lifestyles? mechanisms of change and resistance in a french allotment.Aliss Working Paper, 2012-07, septembre 2012, 30 p..

2012-06 Etilé, F., Teyssier, S. Signaling Corporate Social Responsibility:Third-Party Certification vs. Brands. Aliss Working Paper, 2012-06, septembre 2012, 40 p.

 2012-05 Teyssier, S., Etilé, F., Combris, P. Social and Self-Image Concerns in Fair-Trade Consumption: Evidence from Experimental Auctions for Chocolate. Aliss Working Paper, 2012-05, juillet 2012, 40 p.

 2012-04 Brechet, T., Meunier, G. Are clean technology and environmental quality conflicting policy goals? Aliss Working Paper, 2012-04, avril 2012, 29 p.

2012-03 Fischbacher, U., Schudy, S., Teyssier, S. Heterogeneous Reactions to Heterogeneity in Returns from Public Goods. Aliss Working Paper, 2012-03, mars 2012, 38 p.

2012-02 Maurice, A. Que font les adolescents des programmes d’éducation alimentaire proposés aux niveaux national et local ? Aliss Working Paper, 2012-02, février 2012, 25 p.

2012-01 Bazoche, P. ; Bunte, F. ; Combris, P. ; Giraud-Héraud, E. ; Seabra-Pinto, A. ; Tsakiridou, E. Willingness to pay for pesticides’ reduction in E.U: nothing but organic?Aliss Working Paper, 2012-01, janvier 2012, 16 p.

2011

2011-06 Cardon, P. ; Gojard, S. La diffusion des recommandations nutritionnelles au regard des conditions de vie : comparaison enfance et viellesse. Aliss Working Paper, 2011-06, octobre 2011, 23 p.
2011-05 Etilé, F. ; Teyssier S. Corporate Social Responsibility and the Economics of Consumer Social Responsibility. Aliss Working Paper, 2011-05, août 2011, 33 p.

2011-04 Allais, O. ; Etilé, F. ; Lecocq, S. Mandatory labeling vs. the fat tax: an empirical evaluation of fat policies in the French fromage blanc and yogurt market. Aliss Working Paper, 2011-04, juillet 2011, 43 p.
2011-03 Fischbacher, U. ; Föllmi-Heusi, F. ; Teyssier, S. Voluntary Standards and Coordination in Public Goods Games.Aliss Working Paper, 2011-03, avril 2011, 30 p.

2011-02 Etilé, F. Changes in the Distribution of the Body Mass index in France, 1981-2003: a Decomposition Analysis. Aliss Working Paper, 2011-02, avril 2011, 41 p.

2011-01 Chevet, J.M. ; Lecocq, S. ;Visser, M. Climate, Grapevine Phenology, Wine Production and Prices: Pauillac (1800-2009).Aliss Working Paper,2011-01, janvier 2011, 13 p.

2010

2010-07 Plessz, M. ; Gojard, S. La consommation de légumes des ménages français : préparation domestique ou achats de produits transformés. Aliss Working Paper, 2010-07, octobre 2010, 24 p.

2010-06 Blanchard, P.; Huiban, J.P, Mathieu, C. The Dynamics of French Food Industries:Productivity, Sunk costs and Firm Exit. Aliss Working Paper, 2010-06, juillet 2010, 26 p.

2010-05 Chandon, P., Etilé, F. Comportements alimentaires et politiques de santé nutritionnelle. Prix, information, marketing quelles régulations ? Aliss Working Paper, 2010-05, mai 2010, 20 p.

2010-04 Chandon, P., Etilé, F. Marketing et économie des choix de consommation alimentaire en relation avec la santé : un bref état des lieux, Aliss Working Paper, 2010-04, mai 2010, 28 p.

2010-03Lhuissier, A., Weight-Loss Practices among Working-class Women in France, Aliss Working Paper, 2010-03, avril 2010, 13 p.

2010-02 Clark, A.E., Etilé, F. Happy House: Spousal Weight and Individual Well-Being, Aliss Working Paper, 2010-02, avril 2010, 32 p.

2010-01 Giraud-Héraud, E., Grazia, C., Hammoudi, A. Hétérogénéité internationale des normes de sécurité sanitaire, stratégie des importateurs et exclusion des producteurs dans les pays en développement, Aliss Working Paper, 2010-01, février 2010, 44 p.

2009

2009-05 Caillavet, F., Nichèle, V., Soler, L.G. Are Nutrition Claims an Adequate Tool for Public Health? Aliss Working Paper, 2009-05, juillet 2009, 21 p.

2009-04 Etilé, F., Jones, A.M. Smoking and Education in France, Aliss Working Paper, 2009-04, avril 2009, 55 p.
2009-03 Bruegel, M., Chevet J, M., Lecocq, S., Robin, J.M. On the Crest of Price Waves or Steady as She Goes? Explaining the Food Purchases of the Convent-School at Saint-Cyr 1703-1788,Aliss Working Paper, 2009-03, avril 2009, 50 p.
2009-02 Bazoche, P.,Combris, P., Giraud-Héraud, E. Willingness to pay for appellation of origin: results of an experiment with pinot noir wines in France and Germany, Aliss Working Paper, 2009-02, janvier 2009, 18 p.

2009-01 Lhuissier, A. "Faire régime": approches différenciées d'une pratique corporelle en milieu populaire,Aliss Working Paper 2009-01, janvier 2009, 19 p.

2008

2008-10 Hammoudi, A. ; Nguyen, H.H. ; Soler, L.G. Segregation and testing for GM/non GM coexistence in supply chains, Aliss Working Paper 2008-10, octobre 2008, 31 p.

2008-09 Deola, C. ; Fleckinger, P. Pesticide regulation the case of French wine,Aliss Working Paper 2008-09, octobre 2008, 23 p.
2008-08 Lecocq, S. Variations in choice sets and empirical identification of mixed logit models: Monte Carlo evidence, Aliss Working Paper 2008-08, août 2008, 23 p.

2008-07Giraud-Héraud, E. ; Hammoudi, A. ; Hofmann, R. ; Soler, L.G. Vertical relationships and safety standards in the food marketingchain,Aliss Working Paper 2008-07, juillet 2008, 30 p.

2008-06 Régnier, F. ; Masullo, A. Une affaire de goût ? Réception et mise en pratique des recommandations nutritionnelles,Aliss Working Paper 2008-06, juillet 2008, 49 p.

2008-05Giraud-Héraud, E. ; Grazia, C. ;Hammoudi, A. Strategies for the development of brands in the agrifood chains, Aliss Working Paper 2008-05, juillet 2008, 34 p.
2008-04 Cardon, P. ; Gojard, S. Les personnes âgées face à la dépendance culinaire : entre délégation et remplacement,Aliss Working Paper 2008-04, juillet 2008, 22 p.

2008-03 Allais, O. ; Bertail, P. ; Nichèle, V. The effects of a "Fat Tax" on the nutrient intake of French Households, Aliss Working Paper 2008-03, juin 2008, 35 p.

2008-02 Etilé, F. Food price policies and the distribution of Body Mass Index: theory and empirical evidence from France, Aliss Working Paper 2008-02, juin 2008, 52 p.

2008-01 Boizot-Szantai, C., Etilé, F. Le prix des aliments et la distribution de l'Indice de Masse Corporelle des Français,Aliss Working Paper 2008-01, mai 2008, 19 p.

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